donderdag 10 juli 2008

Thee, Hollandse Pot en kamp

Senbeno (hallo in het Mongools)
Ik wou hier eigenlijk eerder over schrijven maar ik nam mijn gedachten die ik had over de combinatie mongolen en thee terug, nu moet ik hier weer op terugkomen.

Wat ik namelijk dacht was dat mongolen alles wat ze eten ook in de thee gooien, maar ze gooiden geen sphagettie of vlees in de thee, tot gisteren, alles gaat in de thee, van komkommer en aardappel tot vlees. en dan word het er weer uitgevist met eetstokjes.

Schaap is trouwens lekker, maar ik heb de afgelopen 2 dagen nauwelijks schaap gehad, gister alleen schaap in burst, dat is bloem met water tot een deeg gemaakt, daarin doe je vlees en dan stoom je de boel, heel lekker. Gisteren ben ik ook naar vrienden geweest en daar heb ik aardappelen met koeienvlees en rooienbietensalade gegeten, ik heb me haast nog nooit zo thuis gevoeld ^^ daarna nog een potje volleybal gespeeld en een normaal gesprek in het engels gevoerd met de zus van m'n hostmoeder, ik heb daar ook een set van 4 anklebones gekregen, dat zijn botjes uit de enkelgewrichten van een schaap, en als je daar mee gooit dan kun je zien of het een goede dag word of niet, het ligt eraan wat je gooit, schaap en geit zijn slecht, kameel en paard zijn goed, 4 paarden is heel goed. ik gooide kameel en paard dus een lucky day for me:D (Kameel, paard, schaap en geit staat voor de 4 zijdes van zo'n botje).

Ohw verder deed het warme water het weer (half monoglie zit in de zomer blijkbaar zonder warm water, als ze al stromend water hebben), dus vanmorgen eindelijk een douche genomen voordat ik op kamp ga, ik ben tot 18 juli weg dus daarna horen jullie weer wat van mij.

Ik heb vanavond me mensen ontmoet met wie ik op kamp ga, 1 heel aardig iers meisje. En 2 itliaanse jongens, de ene had het over hoe lekker een of andere nedelerandse boter wel niet was, ik had bij god geen idee waar hij het over had maar het zal wel.
We gaan 2 dagen slapen in een traditionele ger en daar helpen met koeien melken en we gaan paardrijden, verder is er geen stroom, geen stromend water, dat word dus douchen op de mongoolse manier, met een pannetje en een grote bak vol regenwater en een stukje zeep, of In de rivier.

Ik heb ze ontmoet toen ik naar een show ging met traditionele mongoolse zang en dans, dus Huumii (keelzang) en het National state orchestra ze gebruiken alleen traditionele instrumenten, het was zoo mooi!!

Gister ben ik trouwens nog naar grote overdekte markt geweest met bayarchimeg het is zo groot en volgensmij wat ik in het hele gebouw de enige westerse!

Bayarchimeg en haar zus zijn vanmorgen naar countryside gegaan, dus vanmorgen werd ik gewekt door een heel harde WEETSKA, geroepen door een vriend van de vader, en daarna Shower (oftewel ik moest douchen) daarna werd me sphagettie voor de neus gezet, en ei, en brood, en vlees en komkommer, ik heb alleen De spaghetti en de komkommer opgegeten.

En daarna was ik alleen, ik heb m'n koffer ingepakt en m'n tas, en arirang let's learn korean gekeken. En daarna 5 kruiswoordpuzzels gedaan.
En toen kwam de vader weer samen met een vriend, hij leek een beetje op een kleine terminator, maar dan aziatisch, en zonder alle terminator stuff, maar met glimmende zonnebril en een pet. en toen gingen we eten, ik heb schnizel gehad, maar dan zonder schnitzel en met rijst, een soort witte kool, wortel, ei en platgedrukte gehaktbal en niet te vergeten Melkthee (nee ik heb niets in m'n thee gegooit).

Weetje, (nouja jullie zijn er waarschijnlijk al wel achter) volgensmij vertel ik mijn verhalen alijd in een heel onlogische, niet chronologische volgorde. Ik schrijf gewoon alles op wat in mijn hoofd zit, sorry voor dat, sorry als mijn verhalen mischien af en toe eventueel niet te volgen zijn, maarja je moet er maar mee leren leven.

Met dit zul je het moeten doen tot ik weer terug ben.
XXX
Wietske

dinsdag 8 juli 2008

Schaap + Vraag en Antwoord

Jemig, 6 reacties, dat doen jullie goed zeg!!
Vandaag een stuk over een schaap,
het schaap hebben we gister opgehaald bij het slachthuis (levend wel te verstaan).
Daarna in de kofferbak, meegenomen naar oma, daar schaap geslacht, alles eruit gehaal wat je kunt eten en dat gekookt (vraag me niet wat allemaal ik wil het niet eens weten).

Daarna Basketbal gespeeld met de familie (basketbal is populair hier) en me laten omringen door mongooltjes (echt de meest schattige babietjes lopen (nouja lopen) hier rond!)

Daarna schaap gegeten, plus getoost op broer die na 11 jaar weer terug was uit Korea, met de mongoolse vodka (39% en maak je maar geen zorgen, ik heb het niet opgedronken, ik heb het op m'n muggebulten gesmeert dat schrijnt te helpen, net als yoghurt).

Daarna door oom naar huis gebracht met zijn auto, ik samen met 9 andere mensen en 3 babies, dat was dus wel even proppen.

Spiderman 3 gekeken toen ik thuis was, schaap gegeten (0m 12 uur, god wat waren ze blij dat ik eindelijk wou eten, ze vinden hier namelijk dat ik weinig eet). en daarna geslapen.

volgende ochtend, schaap gegeten, familie op bezoek gehad, en ik ga straks denk ik even naar het postkantoor om al mijn vele kaarten op de post te doen.

hier komen nu de antwoorden en reacties op al jullie vragen en reacties.

je overgrootmoeder was dol op zo'n W.C,zelfs toen er al een doorspoelmodel in huis was bleef ze daar naar toe gaan, totdat je opa hem in elkaar geslagen heeft (de w.c bedoel ik) toen moest ze wel van dat "moderne" ding gebruik maken.

Groetjes en veel plezier daar.
(ome) Henk.


Ik moest enorm om deze reactie lachen, ik kan nou niet bepaald zeggen dat ik dol ben op zo'n wc. Ik ga zo ongeveer over m'n nek als ik erboven hang.

Hej wiets,
We waren wel een beetje bezorgd hoor met al die rellen, was hier zelfs nog op het nieuws.. >maar gelukkig zat je der ver vandaan..

FIjn dat je het zo naar je zin hebt.

Van opa en oma Loman:
Zoals met die planken wc leefden ze hier ongeveer 100 jaar geleden ook. OPa L. Je kon op een dikke boom zitten boven een sloot. En dan daar lekker poepen.
Verder een mooie tijd in mongolie!!
We zijn benieuwd naar de foto;s

OPa en oma Loman.

Nou ze hebben je blog ook gelzen.

pa en ma zijn net terug vanuit portugal.
Verder niks bijzonders hier.

Groetjes de familie Lenderink

ps. wat voor weer heb je daar?
Is het daar arm of rijk? verdienen ze veel?
en al in het fastfood restaurant van mama gegeten?
hoe noem jij eigenlijk die mensen bij hun voornaam hoe spreek je datd at dan eigenlijk uit??? of noem je ze ook een verabstering van iets.

hoe is de school daar? al wat van gezien? En geen alcolist worden he metdie sterke drank daar!!

En ook niet aan de snuiftabak zegt oma loman.

Groetjes, en hoop dat je snel weer wat van je laat horen!

Nou jemig een lange reactie zeg.
Ik heb gelukkig niets van de rellen gemerkt, en als ik wist dat het zo erg was had ik wel wat van me laten horen,.

Het boven de sloothang princiepe heb ik nog niet in de praktijk uitgeprobeerd, maar wieweet komt het er nog van als ik op kamp ga, al moet ik zeggen, er zijn hier vrij weinig sloten.

En dan nu het weer: Zon tussen de 23 en 28 graden en hier en daar een bui, redelijk wat wolken (mooie wolken) het is wel goed te doen dus.

En ik heb geen idee of ze arm of rijk zijn eigenlijk, volgensmij gewoon normaal, als ze echt rijk waren woonden ze wel in een gewoon huis. Waren ze arm geweest dan woonden ze in het Ger-District.
Maar ze hebben wel een luxe auto, computer en 2 tvs. Verder heb ik ondertussen ook al 3x in mama's fastfood restaurant gegeten, en met fastfood bedoelen ze niet hamburgers en kroketten enzevoort maar gewoon snel eten, binnen 2 minuten staat het bord al op tafel, samen met melk thee (dat drinken ze hier overal bij).

En hun namen gaan nu wel, mijn naam moeten ze nog steeds wel oefenen maar ondertussen word ik al Weetska genoemd een verbetering dus op Whiskey, gister hadden we nog wel een discussie over hoe je tonnie nou uitspreekt, twannie of Thoonie (nee Tonnie was niet goed)^^. ohw en Jan word Jaaan, of Djaan. en Renske word Lenska, en met Iris hebben ze neit al te veel problemen geloof ik.

School heb ik hier alleen nog van buiten gezien, ze hebben hier vakantie tot aan September dus dat zal er niet van komen. En Alcholist zou ik ook niet worden denk ik.

en verder het blonde haar, Tsja aangestaart word ik zeker, en ik hoor elke dag ook wel een keer, van Bayarchimeg, zei zegt dat je mooi haar hebt. En mijn lengte word hier dagelijks vergeleken met de rest van de familie (die op bezoek is). De oma's hier komen gemiddeld tot mijn middel, de lokale bevolking komt ongeveer tot schouderhoogte, met hier en daar een uitzondering.

Oke ik ga nu even proberen wat foto's te uploaden, hopen dat het lukt.
nouja het lijkt niet echt te werken, sorry maar helaas, dat word foto's kijken als ik terug ben
x Wietske

zondag 6 juli 2008

Terug van Weggeweest

Letterlijk, maar ben nog niet terug in Nederland, haha.. kom net vannuit een of ander dorp meer dan 200 km verderop waar familie woont, ben eindelijk in mijn eerste echte traditionele ger geweest, met TV, koelkast, waterkoker en rijststoomgeval.. dat dan weer wel.
Verder ben ik blijven slapen bij Bayarmaa en haar familie. geen wc, geen stromentwater, god wat ben ik eigenlijk een luxe gewend, ik wist in eerste instantie niet eens hoe je de WC moest gebruiken. (WC = 2 planken boven een gat, en daar moest je dan maar boven hurken, en een lucht dat ervan afkomt) echt niet normaal.
verder heb ik ondertussen nog maar iets van 15.000 uitgegeven aan kaarten en soevenirs (Tugrug welteverstaan, het is geloof ik iets minder dan 15 euro ofzo, ik heb nog een paar honderd duizend over). hehe, Een paar vriendinnen van Munchimeg en Bayarchimeg hebben beloofd om de dag voordat ik naar kamp ga me mee uit te nemen, ik ben benieuwd hoe hier de 'club' er hier vanbinnen uitziet:). Je hebt er iniedergeval veel hier.

Verder, voor degene die zich zorgen maken, van de verkiezingsrellen heb ik niets gemerkt. Ik heb wel gehoord dat veel mensen degene die gekozen is niet goed vinden.

Verder wat feiten over Mongolie.
Alles wat je kunt eten, kun je ook als ontbijt eten. (Brood, Ei, Rijst, Soep, Spaghetti, Koekjes, Snoep en ook Taart).
Op de meest afgelegen plekken vind je heilige plekken deze vallen te herkennen aan blauwe vlaggetjes in bomen.
Mongolie is echt zo mooi als het op foto's lijkt.
Als je om de electriciteitsmasten heen kijkt kun je heel ver kijken zonder iets te zien (daarmee bedoel ik dus, tekens van levende wezens)
Je vind op de meest rare plekken dorpjes.
Sporen hebben ze wel, maar treinen heb ik nog niet gezien.
en Ook je kunt hier overal bellen, ik vraag me nu echt af waarom je in Nederland op sommige plekken dan geen bereik hebt.

verder bedankt voor alle reacties. en bedankt dat jullie me Wiskey blijven noemen, dat heb ik trouwens nog niet gehad, ondertussen wel nog een keer snuiftabak, ik moest alweer niezen, en Russia Vodka, maar 15% alchohol, in de Mongoolse zit 39%.. en Mongools Bier, (lijkt op Vodka) Met maar 12% alchohol. en gevermeteerde paardemelk (paardemelk met alchohol dus.. 1,5%) Het valt niet aan te raden, het is zo zuur!!

Ik weet echt niet wat ik verder nog moet vertellen, alleen dat het eten wacht (witte rijst, schapenvlees, ui, knoflook, wortel en aardappel) we zullen wel zien wat voor mengsel het nu weer wordt. Ze gooien ook meel in de soep, en ei.. niet dat het niet lekker is, maar gek is het wel.
Nouja I've got to go..
Ik hoop dat ik nog wat kan schrijven voordat ik op kamp ga, 11 Juli hoorde ik vandaag, dan gaan we het begin van het Nadaam Festival kijken en trek ik verder landinwaarts, (op naar de hurk-wc en de mooie uitzichten)
xxx Wietske